Noční hry vhodné nejen na tábor

Noční hry a bojovky k táborům neodmyslitelně patří. A pokud nechcete "klišé" stezku odvahy, ale hledáte nějakou alternativu, mrkněte na tento článek, kde najdete zajímavé noční hry, které jsme hráli na Westernském táboře PS Dr. Mirko Očadlíka.

 

Hledání čísel

S touto noční hrou náš tábor zpestřil Xˇandy. Jedinou nevýhodou je, že na tuto hru potřebujete poměrně dost vedoucích (dospěláků).

Příprava hry:

V lese se rozmístí dospěláci, posadí se a u sebe budou mít svíčku, nebo baterku, aby byli světelně označeni. Každému vedoucímu přiřadíme nějaké číslo. Příklad: máme 5 vedoucích - vedoucí si rozdělí náhodně číslice 1 až 5. Pokud chcete delší hru, vedoucí můžeme přiřadit dvě číslice (v tomto případě 1 až 10). Každý vedoucí musí mít fix - ideálně každý jiné barvy, aby šlo poznat, zda děti nepodváděly.

Děti můžete (ale nemusíte) rozdělit do dvojic. Každá dvojice dostane jeden papírek (ten si mohou podepsat), děti tuto hru hrají bez baterek, proto je vhodné najít "čistý" les.

Všechny dvojice se připraví na kraj lesa a následně je najednou vypustíme (nebo je můžete pouštět postupně dle toho, jak se dvojice rychle připravily na tuto hru). Děti upozorníme, že pokud bude u vedoucího jiná dvojice, musí počkat stranou než dvojice odejde.

Dvojice se drží za ruce a postupně chodí k osvětleným vedoucím a ptají se, zda jsou jednička. Až najdou vedoucího číslo jedna - napíše jim na papírek 1. A dvojice hledá vedoucího, který je číslo dva. Takto děti postupně chodí po lese, dokud neposkládají celou číselnou řadu.
Až mají splněno, odevzdají lísteček vedoucímu na startu, kdo najde jako první správně všechna čísla, vyhrál.

 

Čarodějnice

I tuto hru máme od Xˇandiho a hrajme ji na každém táboře, hlavně pro menší děti je vhodná. 
Připravíme si stolek s papírky, fixemi a kotlinu s ohněm. Pro čarodějnici oblek a nějaké chrastítko - ideálně velkou dešťovou hůl.

Jeden vedoucí (dospělák) se převleče jako čarodějnice, hodí přes sebe deku, aby mu nešlo vidět do očí a zamaskuje se úplně k nepoznání (dejte si na převleku záležet o to větší bude prožitek dětí, pokud převlečenou osobu nepoznají).

Vytvoříme si hrací pole a na start umístíme stolek s papírky a fixem. O pár metrů dál umístíme kotlinu s ohněm - v tomto prostoru se bude pohybovat čarodějnice. (Pokud je potřeba, vyznačíme i cestu, kterou se děti budou vracet - bude to mimo území, kde se pohybuje čarodějnice).

Jeden vedoucí přivede děti ke stolíku a nastíní jim situaci. Na papírek si mají děti napsat přání a nikomu neříkat, co tam píší, malé děti mohou malovat. Tento papírek si poskládají a vezmou do ruky. Pokud chtějí, aby se jim přání splnilo, musí ho hodit do kouzelného ohně, ten je v území zlé čarodějnice. Děti musí tímto územím projít tak, aby je čarodějnice neviděla se hýbat (hra na principu cukr-káva-limonáda).
Na konci hodí papírek s přáním do ohně, a pokud chcete vytvořit lepší efekt, můžete využít hladkou mouku. (Pokud do ohně hodíte hrst mouky společně s papírkem, vytvoří to zajímavý syčivý efekt.)
Pokud děti uvidí čarodějnici se hýbat, tak se jich dotkne a ony zkamení na věky věků. Čarodějnice mezi dětmi chodí a chrastí nástrojem, nikoho se nedotkne, ale naznačuje a přiměřeně věku straší.
Pokud máte malé děti, je vhodné, aby s nimi přes území čarodějnice prošli i vedoucí.

Noční bojovka na čarodějnice vhodná hlavně pro malé děti

Symboly

Připravíme si na A4 symboly - můžete je nakreslit tlustým fixem. Nebo využít nějaké reflexní pásky a vytvořit symboly z nich (v noci to bude mít super efekt), cca 15 symbolů - dle počtu a věku dětí přizpůsobte. Dále připravíme každé skupince dětí desku nebo stolek s papírem.
Symboly různě rozmístíme po stromech a tuto část lesa viditelně označíme.
Děti se ve skupinkách budou držet za ruce a tvořit "hada". První bude mít baterku (zbytek dětí ne). Dáme jim nějaký čas na vymýšlení taktiky, a následně už musí mlčet. Děti budou mít za úkol za určitý čas projít označený lesík, najít všechny symboly a zapamatovat si je. Následně budou mít cca 5 minut na to, aby všechny symboly, které si zapamatovaly, namalovaly na papír.
Vedoucí potom vyhodnotí správnost a počet symbolů. Která skupinka jich bude mít nejvíce správně, vyhrává.

 

Šifrovací bojovka / únikovka

Už několikátým rokem připravujeme dětem v lese i šifrovací bojovky na principu únikovky. Vymyslíme příběh, např. že děti proklela zlá čarodějnice a jestli nevyluští do půlnoci kouzlo, promění se všichni v žáby. Následně si připravíte na kartičky různě zašifrovaná písmena a očíslujete je. Dětem po vyluštění všech písmen vznikne zaklínadlo, které řeknou vedoucímu. Mějte v záloze nějaký úkol, kdyby se některé skupince nepodařilo vyluštit, a pokud se Vám nechtějí připravovat šifry, můžete mrknout na naše PDF materiály, vyzkoušené v praxi, právě jako noční bojovka v lese.

 Indiánská noční bojovka na způsobu únikové hry Noční únikovka vhodná jako lesní noční bojovka

 

Najdeš všechny body?

Nakreslíme si mapu, ve které označíme určitý počet bodů. Tyto body očíslujeme. Mapu umístíme na jedno místo, cca uprostřed všech označených míst, a osvětlíme ji třeba svíčkou.
Připravíme si větu, kterou po jednotlivých slovech rozepíšeme na papíry, a následně je umístíme na vyznačená místa: na 1 umístíme 1. slovo, na 2. druhé slovo,...atd. Tato místa označíme reflexním prvkem, aby se dětem lépe hledala.
Tip. Místo věty můžete na papírky napsat nějaké indicie a děti pak díky nim budou muset dojít na jedno slovo.
Zde si můžete stáhnout v PDF přísloví: Bez důvěry není přátelství.

Možnosti rozdělení dětí: Děti mohou hrát jako jednotlivci (vhodné při malém počtu dětí), nebo skupinky utvoří hada. Další variantou je, že vytvoříme dvojice, navíc jeden z dvojice může mít ještě zavázané oči (tato varianty je super pro věští děti a trénuje důvěru mezi dětmi).

Děti budou mít vždy po jedné baterce. Pouštíme postupně do terénu a mají za úkol najít všechny části věty a zapamatovat si je. Následně větu mohou napsat na papír a nebo říct vedoucímu, aby si ověřil, že prošly všechny body.

 Noční bojovka do lesa s mapou

Sfoukni svíčku

Tato hodně akční hra je určena na hřiště a je na principu hry vlajky, akorát místo vlajky mají děti svíčku.
Na hřišti vyznačíme půlku, děti rozdělíme na 2 skupinky, každá skupinka bude mít svíčku ideálně v malé zavařovačce a tuto svíčku umístí na konec své poloviny (myslete na to, že se svíčka v zápalu hry může převrhnout - neměla by, ale stát se to může, proto vytvořte pro svíčku bezpečný nehořlavý prostor).

Ve své polovině hřiště jsou hráči v bezpečí. Ve chvíli, kdy vstoupí na půlku soupeře, může je soupeř chytit a ony zůstanou stát jako sochy, dokud se ho jiný jeho spoluhráč nedotkne, tím ho vysvobodí. Úkolem dětí je sfouknout svíčku druhé skupince. Pokud se jim to podaří, získává pro sebe skupinka bod, zapálí se svíčka a hraje se znovu.

Tip. Lze hrát i ve více skupinkách, každá z nich má svůj úsek a svou svíčku.

 

Po noční bojovce určitě nezapomeňte s dětmi následně rozebrat jejich pocity, zda se bály nebo jestli se něčeho lekly. Spousta dětí díky těmto aktivitám zjistí, že se vlastně nočního lesa není vůbec důvod bát.

 

Mrkněte i na naše další podklady, které se hodí pro malé odvážlivce jako noční bojovka:

 Stezka odvahy - hledání v lese  Halloweenské kartičky s úkoly s mnoha způsoby využití jako šipkovaná, jako stezky, ....