Co je to bojovka, únikovka, stezka, plotovka,...?

Aby se v tom prase vyznalo, že? Sleduji i další tvůrce PDF materiálů a poslední dobou zjišťuji, že každý z nás si zvolil své názvosloví. Když si koupíte bojovku od Táborovek, tak od někoho jiného nemusíte dostat ten samý materiál. Proto vznikl tento článek, kde bych chtěla objasnit, jak to vlastně s tím názvoslovím materiálů u Táborovek máme.

 

Ještě než se pustíme do rozdělování, chci vás upozornit na jednu důležitou věc. Většina materiálů, které jsem si tvořila pro vlastní akce, nebo tvořila na zakázku a klient mi prozradil na jakou akci plánuje materiál využít, má v popisu napsané pro jakou akci je materiál vhodný. Na druhou stranu se snažím vždy materiál upravit tak, aby byl co nejvíce flexibilní, protože z vlastní zkušenosti vím, že každá organizace, učitel, vedoucí pracuje s dětmi jinak a má jiné prostorové podmínky.

Dále bych určitě doporučila, pokud nevíte jaký materiál vybrat, nebát se nám napsat na mail info@taborovky.cz. My Vám rádi s výběrem pomůžeme.

 

A teď k tomu rozdělení:

 

Bojovka

Tato skupina PDF materiálů je vhodná hlavně pro menší děti, tyto materiály ráda využívám jako zpestření dětský oslav nebo víkendu s dětmi na chatě, nebo když jsou děti nemocné a my musíme zůstat zavření doma. Většina bojovek je vhodná pro děti od 3 let po 2. třídu.
Bojovka má nějaký příběh a děti plní mix úkolů - pohybové, vědomostní a tvořivé, aby si každé dítko našlo to své.

Pak tu máme šifrovací bojovky (únikovky / stezky)
Tyto bojovky mají většinou taky nějaký příběh a jsou určeny pro větší děti, protože se skládají pouze ze šifrovacích úkolů. Věk je uveden u každé bojovky, ale protože většinou pracuji se smíšeným kolektivem dětí 1. stupně jsou složeny z těžších a jednodušších šifer, aby se děti mohly do luštění zapojit všechny.
Název uvedený v závorce určuje, že tento materiál lze upravit a využít jako stezku nebo únikovku - tyto úpravy máte uvedené v popisu materiálu.

Stanoviště

Tento PDF materiál je souhrn většího množství různých úkolů na určité téma, můžete si sami vybrat kolik a které využijete, protože na sebe nějakým způsobem nenavazují. Úkoly jsou různé jak dovnitř, tak na ven. Pohybové, výtvarné apod.
Ideální jsou na veřejné akce jako je pohádkový les, pálení čarodějnicDen Země, aj.

Únikovky - únikové hry

V poslední letech mezi dětmi velmi populární záležitost. Patřila jsme k těm, kteří neměli tento fenomén moc v lásce, až do té doby, než jsem si ji na CVVZ na vlastní kůži nevyzkoušela. A od té doby připravuji pro děti na přespávačku každý měsíc novou.
Únikovka by se jinými slovy dala nazvat jako šifrovací bojovka, která má většinou příběh. Děti se ocitnou v místnosti (laboratoř, pohádková říše, doupě čarodějnice) a aby se dostaly ven, musí vyluštit šifry, které jsou v místnosti připraveny a mají na to časový limit. Alternativou je, že se děti snaží získat kód k pokladu (nebo ke dveřím) - tuto alternativu děti milují.
A to, že únikovku připravit není věda, můžete zjistit v našem rozhovoru s Gábinou.

Stezky neboli plotovky (u některých autorů řazeno též mezi bojovky)

Stezka se skládá z několika karet, které se rozmístí na trase označené fáborky. Děti jdou postupně od první až k poslední kartě a většinou luští nějakou tajenku a plní úkoly. Dají se využít i v místnosti a o tom mě přesvědčila tato krásná recenze:
Dnes jsem s dětmi vyzkoušela v praxi stezku Třídíme odpadky se zvířátky. Protože u nás bylo ošklivo, tak jsme "třídili" ve třídě. Zapojily se se zájmem opravdu všechny děti, až mě to překvapilo, většinou se najde někdo, koho prostě nezaujmete, ani když se "postavíte na hlavu". Dneska ne, třídily, hledaly, plnily úkoly. Četli jsme si předtím k tématu krátkou pohádku, točili globusem, pak stezka. Chtěly další úkoly. (9 bylo málo) ;-) Prostě super prožité dopoledne i pro mě.
učitelka v MŠ Jitka

Druhy stezek a tipy, jak je připravit najdete v našem článku Stezky pro děti.
Mezi stezkami bych chtěla hlavně vyzdvihnout tzv. Sazky - tyto krátké stezky (které nabízíme po sadách) využíváme na táborech a děti by je chtějí hrát klidně každý den. U sazek děti neplní pohybové úkoly, pouze odpovídají na otázky a mají vždy na výběr a-b-c. Jde i o rychlost za jakou děti zvládnou sázku zdolat.
Více o sazce a jednu ZDARMA si můžete stáhnout v našem článku - Stezka sazka.

 

Tak snad v tom již máte trochu víc jasno a pokud ne, neváhejte nám napsat na info@taborovky.cz budeme se těšit.