Vítání jara - vynášení Morany

Vloni z jara jsem se chtěla zúčastnit akce vynášení Morany. Bohužel jsem ve svém okolí žádnou podobnou akci nenašla, a tak jsme si na zahradě uspořádali se známými vlastní slavnost k přivolání jara a inspirovali jsme se tradičním vynášením Morany.

 

Výroba Moranky

Hned z rána jsme si s dětmi vyrobili Moranky = malé panenky.

Potřeby: provázek, ubrousky / kapesníky, přírodní provázek (fixy), kousek novin.

Jako první si děti našly dva klacíky, ze kterých jsme vytvořili kříž a k sobě ho svázali provázkem. Ubrousky si děti různě pomalovaly náměty zimy (vločky) nebo jen různě čárami. Tento ubrousek jsme propíchli v místě krku (zakryli částečně ruce) a vytvořili tak Morance šaty, které jsme přivázali na provázek. Hlavu jsme udělali pomocí zmačkaného kousku novin, který jsme obalili ubrouskem a přivázali ke krku.

Tip. Morenky lze vyrobit i jen z přírodních materiálů a provázků.

 Co potřebujete na výrobu Marenky - klacíky, provázek, ubrousky, kousek novin a fixy Postup výroby malé Morany - děti si pomalují ubrousek zimními vzory, třeba vločkami Morena vytvořena dětmi, která se bude pak slavnostně pílit na jarních oslavách

Výroba chrastítka

Potřeby: rulička od toaletního papíru, izolepa, papír, lepidlo, fixy, drobné předměty (korálky, kamínky, aj.)

Protože jsem s dětmi chtěla okolo ohně zpívat, napadlo mě, že bychom si mohli vyrobit i hudební nástroj. "Obyčejné" chrastítko mi přišlo jako jednoduché a efektní.

Jako první si děti ozdobí papírovou ruličku - v našem případě jarními motivy. Větší děti mohou malovat rovnou na ruličku. Pro ty menší doporučuji připravit raději obdélníky bílého papíru, které následně na ruličku nalepí. Když máme ruličku ozdobenou - zmáčkneme spodní část a slepíme izolepou. Následně nasypeme drobné předměty a slepíme i horní část ruličky - tu ale zmáčkneme opačně a také slepíme - vznikne nám chrastítko.

 Vše co potřebujete na výrobu chrastítka, k přivolání jara Postup výroby chrastítka na jarní slavnost - děti si chrastítko pomalují jarními motivy

 

Aby nebylo vše o tvoření, můžete dětem nachystat i jiné jarní aktivity - zde několik tipů:

Jarní šipkovaná

Nevíte jak na to mrkněte na toto video -  Jak připravit šipkovanou pro děti

A pokud hledáte vhodné kartičky s úkoly, mrkněte na naše Jarní úkolové kartičky.

Jarní úkolové kartičky vhodné na přípravu jarní šipkované - zábavné bojovky pro děti 

Jarní stezka

Stezek máme hned několik:

Stezka má tu výhodu, že je rychle připravená, nemusí se nic stříhat a připravovat - stačí vytisknout (zalaminovat) a připravit v terénu. 

Stezka vhodná pro samostatnou práci dětí v MŠ, děti hledají kartičky a následně značí jaké zvířátka v trávě našla  Stezka vhodná pro děti v MŠ a mladší školáky, děti určují co patří k jaru a co naopak ne Jarní stezka vhodná pro děti prvního stupně ZŠ - děti luští tajenku na principu křížovky

Jarní bojovka

Pokud vám nevadí delší příprava, můžete využít naší bojovky jaro, ve které děti plní různé úkoly a dozvídají se tak, co se děje na jaře v přírodě.

 Jarní bojovka vhodná aktivita jak na ven tak dovnitř

Průběh slavnosti

Dle tradice se udělá velká Morana, která se nese dědinou a následně u vodní plochy (velké řeky, rybníka,...) se zapálí a hodí do vody. Celou dobu se zpívají různé jarní lidové písně.

My v okolí velkou vodu nemáme, a proto jsme Morany jen pálili v ohni.

Dětem jsme po zahradě jejich vyrobené Moranky schovali. Děti si je musely před slavností najít, dospělí zatím zapálili oheň. Potom už jsme utvořili průvod, děti v jedné ruce nesly Moranku a v druhé chrastítko.

Chrastili jsme a zpívali: 

Přišlo jaro do vsi, 

kde jsi zimo kde jsi,

byla zima mezi námi, ale už je za horami,

hu hu hu - jaro už je tu. 

 

Potom jsme si stoupli kolem ohně a každý do něj postupně vhodil svoji Moranku. Starší děti ještě před vhozením řekly, co se jim nejvíce líbilo v zimě (nějaký zážitek) a na co se těší na jaře. Kolem Ohně jsme pak ještě jednou pochodovali a zpívali písničku. 

Na závěr jsme si na ohni upekli špekáčky.

Aktivity na téma vynášení Morany Oheň ve kterém se Morena spálí při slavnostním obřadu vítání jara

 

Děti pak ještě dostaly ještě medaile, které si mohly vymalovat. Ty si můžete stáhnout ZDE.

 

Pokud hledáte tipy na další zajímavé jarní aktivity, mrkněte na naše články Jarní aktivity pro děti  a nebo Tvoření jarní květiny.